پوست ما بزرگترین ارگان بدن ما بوده که از اعضای بدن محافظت میکند. مساحت آن تقریبا 2 متر مربع بوده و 15% از وزن بدن ما را تشکیل میدهد. برخی از مهمترین وظایف پوست عبارت است از: حفاظت (پوست ما به عنوان محافظ عمل کرده و از نفوذ باکتری، قارچ و میکروبها به بدن جلوگیری میکند.) حس لامسه (گیرندههای حسی به تمامی اشیا خارجی واکنش نشان میدهند.) فعالیت متابولیک (تمامی مواد آرایشی و بهداشتی مثل کرمها را جذب میکند؛ ویتامین D تولید کرده و سموم بدن را دفع میکند.) تنظیم حرارت (دمای بدن را تنظیم میکند.) در این مقاله میخواهیم راجع به از بین بردن اسکار و تاریخچه سیلیکون درمانی صحبت کنیم، پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
آشنایی با لایههای پوستی
اپیدرم
اپیدرم لایه خارجی پوست است که ضخامت آن بین 0.07 تا 1.4 میلیمتر است. این لایه پوستی رگ خونی نداشته و وظیفه اصلی آن این است که سلولهای مرده را از لایههای زیرین پوست به سطح آن منتقل کند. در واقع بیشترین میزان سلولهای مرده در این لایه یافت میشود و قسمت عظیمی از آن را در بر میگیرد. دارای 2 لایه اصلی به نام های بازال زنده و لایه شاخی میباشد.
درم
لایه زیرین اپیدرم، درم نام دارد که به عنوان تکیه گاهی برای آن عمل میکند. درم از اپیدرم ضخیم تر بوده و سرشار از فیبرهای کلاژن و الاستین میباشد که توسط رگهای خونی تعذیه میشوند. تمامی ساختارهای اصلی پوست مثل غدد تعریق، چربی و فولیکول های مو در این لایه قرار دارند. اعصابی که به لایه درم منتهی میشوند به گرما، سرما، درد و فشار واکنش نشان میدهند.
هیپودرم
هیپودرم لایه زیرین درم بوده و بافت نرمتری نسبت به آن دارد زیرا بافت آن متشکل از چربی بوده و آن را در بدن ما ذخیره میکند. بدن ما حدودا 15 تا 30% چربی داشته که این نسبت در زنان و مردان متفاوت است. همانطور که میدانید بدن زنان عموما مقدار چربی بیشتری نسبت به بدن مردان دارد.
نحوه تشکیل اسکار
هر زمان که بدن شما دچار آسیب میشود، خود را به سرعت ترمیم میکند!
اسکار یک علامت بر روی پوست شماست که نشان میدهد پوست شما پس از یک آسیب، بافت خود را ترمیم کردهاست. از بین بردن اسکار توسط بدن با تولید کلاژن انجام میپذیرد. در واقع با این کار بافتها را به هم متصل میکند. بافت کلاژن موجود در سطح اسکار کاملا منعطف بوده که در انواع اسکارهای نابالغ باعث قرمزی، درد و خارش میشود. در اسکارهای بالغ قرمزی پوست کاملا از بین رفته و پوست به رنگ سفید در میآید. در مواردی اسکار حدودا تا 2 سال پس از آسیب، کاملا از بین میرود و اثری از خود به جا نمیگذارد.
در برخی از موارد اسکارها کامل از بین نمیروند و با بافت اطراف خود، تفاوت بسیاری خواهند داشت مثل اسکارهای کلوئیدی و یا هایپرتروفیک.
مراحل تبدیل زخم به اسکار
زمانی که پوست شما آسیب میبیند، بدن شما شروع به گرم شدن و قرمزی میکند. این به این دلیل است که پوست شما میخواهد فرآیند طبیعی درمان و ترمیم را به سرعت آغاز کند. گلبولهای قرمز تمامی تلاش خود را برای بستن زخم و جلوگیری از خون ریزی انجام میدهند تا بافتی را بر سطح انواع زخم ایجاد کنند. پس از آن ممکن است قرمزی ناشی از این اسکار بر پوست شما باقی بماند. مراحل ترمیم زخم بسیار پیچیده است اما به طور کلی میتوان آن را به 3 مرحله اصلی تقسیم بندی کرد: التهاب، تکثیر و بلوغ.
انواع اسکار
گاهی اوقات از بین بردن اسکارها به طور طبیعی توسط بدن ما انجام میشود. اما در مواردی دیگر میتوانند مشکل ساز شوند و تا سالها بر پوست ما باقی بمانند. اسکارها انواع متخلفی دارند، برخی از آنها عبارتند از:
اسکار بالغ
این نوع اسکار معمولا همسطح با پوست بوده و رنگ آن روشنتر از رنگ طبیعی پوست است.
اسکار نابالغ
این نوع اسکارها معمولا قرمز بوده اما به مرور زمان همسطح با پوست میشوند و رنگ تیره تر یا روشن تری به خود میگیرند.
اسکار انقباضی
این نوع اسکار معمولا زمانی ایجاد میشود که جای زخم در حال تبدیل شده به اسکار هایپرتروفیک باشد. معمولا در نواحی از بدن تشکیل میشوند که از مفاصل عبور کرده و باعث ایجاد چین و چروک میگردد.
اسکار هایپرتروفیک خطی
این اسکارها معمولا قرمز و برجسته هستند و معمولا چند هفته پس از جراحی ایجاد میشوند. اسکار خطی معمولا تا 3 الی 6 ماه پس از جراحی برجسته و وخیم تر شده و حدودا 2 سال زمان می برد تا به اسکار بالغ تبدیل شوند.
اسکار هایپرتروفیک گسترده
این اسکارها معمولا بر اثر سوختگی ایجاد میشوند و در همان محدوده سوختگی دچار قرمزی، خارش، سوزش و برجستگی میشوند.
کلوئید مینور
این نوع اسکار معمولا به صورت متمرکز بر روی پوست جمع شده و به جز روش جراحی، روش درمانی دیگری ندارد؛ اما در این صورت هم احتمال عود وجود دارد. این اسکارها معمولا با خارش یا سوزش همراه هستند.
کلوئید بزرگ
این نوع اسکار معمولا با درد و خارش همراه بوده و تا سالیان متمادی میتواند به رشد خود ادامه دهد.
اسکار آتروفیک
این نوع اسکار که به صورت ضایعات فرورفته پوستی خود را نشان میدهد معمولا در اثر آکنههای کیستیک یا آبله مرغان ایجاد میشوند.
فاکتورهایی که ریسک ایجاد اسکار را بالا میبرند
سن
یکی از فاکتورهایی که در ایجاد اسکار نقش دارد، سن است. زخم در بدن افراد بزرگسال با سرعت کمتری ترمیم میشود اما کودکان بیشتر در معرض ایجاد اسکار هستند.
نوع پوست و ژنتیک
معمولا پوست افرادی که بسیار روشن یا بسیار تیره است بیشتر در معرض ایجاد اسکار میباشد. همچنین اگر سابقه خانوادگی ایجاد اسکار داشته باشید احتمال اینکه پوست شما مستعد ایجاد اسکار باشد بالاست.
محل زخم
یکی از عوامل تاثیر گذار بر اسکار، محل ایجاد جراحت است. معمولا در نواحی مفاصل یا چین و چروکهای پوستی احتمال ایجاد اسکار بیشتر است.
تاثیرات هورمونی
معمولا رشد اسکارها در دوران بارداری بیشتر است و از بین بردن اسکار مسلما فرآیندی سخت میباشد.
مراقبت از اسکار
مراقبت از اسکار یعنی مراقبت از خود!
لازم به ذکر است که زخم و جراحت زمانی به اسکار تبدیل میشود که کاملا بهبود یافته باشد. پس تا قبل از بهبودی کامل مراقبت از انواع زخم الزامی است. شما باید از حرکات کششی که موجب وخامت زخم شود جلوگیری کنید و محیطی گرم و مرطوب برای زخم فراهم کنید تا هرچه سریعتر اسکار شما از بین برود. عوامل زیر همگی در از بین بردن اسکار تاثیر گذار هستند:
قرار گرفتن در معرض نور آفتاب
یکی از عواملی که باعث وخیم شدن و کاهش سرعت بهبود اسکار میشود، قرار گرفتن در معرض اشعه UV است.
مواد شیمیایی
انواع اسکار در برخی افراد بسته به نوع پوست آنها ممکن است به برخی مواد شیمیایی یا معطر حساسیت نشان دهند.
لباس های تنگ
پوشیدن لباسهای تنگ میتواند باعث تحریک جای زخم، کاهش سرعت بهبود اسکار و آسیب به بافت اسکار شود.
فعالیت های بدنی
ایجاد کشش یا ضربه در محل اسکار باعث اختلال در روند بهبود میشود. پس تا قبل از بهبود کامل اسکار از انجام فعالیتهای سنگین بدنی اجتناب کنید.
درمان اسکار
خارش، درد، سوزش و حساسیت از علائم طبیعی و شناخته شده اسکار هستند که میتوانند زندگی روزمره ما را تحت تاثیر قرار دهند. اگر اسکارها به رشد خود ادامه دهند و بهبود نیابد، در برخی موارد میتواند به محدود شدن توانایی حرکتی نیز منجر شود و مراحل ترمیم و محو شدن انواع آنها سالها به طول بیانجامد.
علاوه بر آن نمیتوان از ابعاد ظاهری، زیبایی و روانی این موضوع چشم پوشی کرد. برخی از اسکارهای کلوئیدی که در معرض نمایش بوده و در حال رشد است، میتواند تاثیر منفی بر اعتماد به نفس فرد بگذارد و ذهن کنجکاو دیگران را تحریک کند. همین پرسشهای اطرافیان میتواند برای فرد آسیب دیده یادآور خاطرات تلخ ایجاد اسکار و جراحت باشد و عزت نفس وی را تحت تاثیر قرار دهد.
تا به امروز راه حل قطعی برای درمان اسکار کشف شده بود اما امروزه راههای درمانی بسیاری برای درمان و از بین بردن اسکار وجود دارد (مثل سیلیکون درمانی). در نظر داشته باشید که هرچه اسکار تازهتر باشد، به درمان پاسخ بهتری میدهد. پس اگر دچار آسیب یا راحت شدید، درمان به موقع را فراموش نکنید.
تاریخچه سیلیکون درمانی
نوار های سیلیکونی حدودا 30 سال است که توسط متخصصین به بیماران توصیه میگردند و اثربخشی خود را در از بین بردن اسکار و پیشگیری از تبدیل آن به اسکار بدخیم و غیر قابل درمان ثابت کردهاند.
اما استفاده از این نوارها در نواحی از بدن که قابلیت خم شدن دارند یا نواحی که استفاده از نوارهای سیلیکونی عملا غیر ممکن است مثل مفاصل، گردن و صورت. در این مورد توصیه ما به شما استفاده از ژل یا کرم سیلیکونی است که مکانیزم درمانی کاملا مشابه با نوار سیلیکونی داشته و اسکار را در مدت زمانی کاملا مشابه با نوار سیلیکونی درمان میکند.
همچنین خرید انواع نوارهای سیلیکونی ممکن است گران باشند و در یک دوره درمان و برای از بین بردن اسکار به چند عدد و یا چند مدل مختلف از آنها نیاز داشته باشید. اما خرید یک ژل یا کرم درمانی میتواند بسیار مقرون به صرفه بوده و برای تمامی نواحی آسیب دیده بدن از آن استفاده کرد.
کلام آخر
در چند سال اخیر کرم و ژلهای سیلیکونی جایگاهی ویژه در از بین بردن انواع اسکار پیدا کردهاند زیرا استفاده از آنها بسیار ساده بوده و قیمت آنها مقرون به صرفهتر است.
ساختار کرم و ژل کاملا ساده بوده و سریعا جذب پوست میشود. همچنین نیازی به نگهداری و چسباندن آنها به بدن نمیباشد.
بسیاری از بیماران و افرادی که از وجود انواع اسکار رنج میبرند، استفاده از ژلهای سیلیکونی را بسیار آسان توصیف کرده و از اثربخشی آن را بی نظیر میدانند.
ممنون از سايت خوب و مطالب مفيدتون
https://doctorlocation.ir/
سپاس از لطف شما
عالی بود تشکر
سپاس از لطف شما
ممنون از مطالب مفيدي که در اختيار ما گذاشتيد
سپاس از لطف شما