پسوریازیس بیماری است که حدودا 2 درصد از افراد دنیا را درگیر کرده است. در این بیماری، به دلیل فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن بیمار، سلولهای پوست افراد مبتلا، شروع به تکثیر بیش از حد و سریع کرده و پوست را به حالت ملتهب و ورقهای در میآورد. ( البته انواع مختلف دارد که به شرح آنها میپردازیم)
ممکن است در بسیاری از موارد ممکن است پسوریازیس، با اگزما اشتباه گرفته شود. اما باید بدانید که این دو تفاوت بسیاری با هم دارند و روند درمان در این 2 مورد نیز متفاوت است.
پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا علائم این بیماری را بررسی کرده و راهکارهای درمانی را به شما ارائه دهیم.
علائم پسوریازیس
پژوهشها نشان میدهند که دلیل بروز علائم پسوریازیس، نقص در سیستم ایمنی بدن و ژنتیک میباشد. اما فاکتورهایی همچون: عفونت، سرما خوردگی و استرس میتوانند تمامی علائم را تحریک و تشدید کنند.
در ادامه چندین نشانه پسوریازیس را با هم بررسی میکنیم:
- ملتهب و ورقهای شدن پوست: در این حالت، پوست قرمز شده و پوستههایی به رنگ خاکستری و سفید بر سطح پوست ظاهر میشوند؛ معمولا در نواحی ابرو، آرنج، زانو و کف سر رخ میدهد.
- خارش و تحریکات پوستی: پسوریازیس معمولا با سوزش و خارش شدید پوستی شروع شده و حالتی خشک و دردناک به پوست میدهد. درست است که بروز این موارد بر پوست صرفا از علائم پسوریازیس نیست؛ اما ادامه و تشدید آنها میتواند حاکی از وجود مشکلات جدی پوستی باشد.
- تغییر شکل ناخنها: یکی از نشانههای بروز پسوریازیس، تغییر شکل ناخنها است. در این بیماری، حفرههای کوچکی بر سطح ناخن پدیدار میشوند که در صورت تشدید، میتواند منجر به تغییر رنگ و جدا شدن ناخن از بستر شود.
- درد و تورم مفصلها: یکی دیگر از نشانههای شروع بیماری پسوریازیس درد و التهاب مفصلهاست. البته در صورتی این را نشانهای از بیماری پسوریازیس مینامند که بیمار علاوه بر درد و التهاب مفاصل، نشانههای پوستی را هم در بدن خود داشته باشد.
- پسوریازیس کف سر: از دیگر علائم این بیماری، پوسته پوسته شدن کف سر، خارش، سوزش و التهاب شدید است که نیاز به چکاپ و درمان دارد.
تفاوت اگزما و پسوریازیس
در برخی موراد ممکن است پسوریازیس با اگزما اشتباه گرفته شود. در اینجا تفاوتهای اصلی این دو را بازگو میکنیم.
اگزما یا درماتیت معمولا به حساسیتهای پوستی نسبت داده میشود که در اثر مصرف مواد خوراکی حساسیت زا و یا التهابات پوستی ایجاد میشود. این التهابات میتواند خشکی، قرمزی، خارش و یا سوزش پوست باشد.
اما پسوریازیس، بر اثر اختلال در سیستم ایمنی بدن بیمار، رخ داده و در برخی موارد مفاصل را نیز درگیر میکند.
داروهایی که برای این دو تجویز میشوند نیز، با هم متفاوتند.
انواع پسوریازیس یا صدفک پوستی
این بیماری در انواع مختلفی بر سطح پوست ظاهر میشود. 5 نوع دارد که عبارتند از: پسوریازیس پلاکی، خالدار، معکوس، پوسچولار و اریترودرمیک.
علل ابتلا به پسوریازیس
عموما بر این باورند که پسوریازیس بر اثر عواملی همچون: ژنتیک، نقص در سیستم ایمنی بدن، بیماریهای قلبی، دیابت، افسردگی و … رخ میدهد و فاکتورهایی مانند استرس، عفونت و سرماخوردگی، تمامی نشانهها را تشدید میکند. این بیماری در هر سنی میتواند شروع شود و درصد ابتلا در بین زنان و مردان تقریبا به یک نسبت است. راهکاهای مختلفی نیز برای درمان آن وجود دارد که در ادامه به شرح آنها میپردازیم.
روشهای درمان پسوریازیس
این بیماری درمان قطعی ندارد اما راهکارها و روشهای مختلفی برای کنترل آن وجود دارد؛ مانند: نور درمانی ( قرار دادن ناحیه درگیر زیر نور زرد – توجه داشته باشید که نور زرد تنها باید اشعه UVB را ساطع کند)، دارو درمانی زیر نظر پزشک متخصص، رعایت غذایی، کنترل استرس، اضطراب و افسردگی،
درمان خانگی پسوریازیس
همانطور که در بالا اشاره کردیم، این بیماری درمان قطعی ندارد. اما با روشهایی میتوان آن را کنترل کرد. در ادامه چند روش خانگی برای کنترل این بیماری به شما پیشنهاد میکنیم.
- قرار گرفتن زیر نور آفتاب: افراد مبتلا میتوانند روزانه به مدت 5 الی 10 دقیقه در معرض نور آفتاب قرار بگیرند. در صورت حمل، میتوان مدت زمان را افزایش داد. لازم به ذکر است که تنها ناحیه تحریک شده باید در معرض نور خورشید قرار گیرد و سایر نقاط بدن باید با ضد آفتاب و لباس پوشانده شوند.
- مصرف امگا 3: تحقیقات نشان میدهند که اسیدهای چرب امگا 3 به کاهش التهابات پوستی کمک شایانی میکنند.
- پروبیوتیک: مصرف پروبیوتیک با کمک به حفظ تعادل باکتریهای مفید، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
- رعایت غذایی: در برخی افراد مصرف بعضی مواد خوراکی باعث بروز التهابات پوستی میشود. توصیه میکنیم که مصرف این غذاها را به حداقل برسانید تا تحریکات پوستی شما تشدید نشود.
- درمان موضعی: محصولاتی که دارای ترکیباتی همچون آلوئه ورا، کپسایسین، جوجوبا و پیریتیون روی باشد نیز به تسکین و کاهش التهابات پوستی کمک زیادی میکنند.
کلام آخر
همانطور که در بالا اشاره کردیم، درصد کمی از افراد جهان به بیماری پسوریازیس و یا صدفک پوستی مبتلا میشوند. اما کنترل آن چالش برانگیر بوده و نیاز به چکاپ منظم توسط پزشک متخصص دارد. به شما توصیه میکنیم که اگر علائم و نشانههایی از این بیماری را در خود مشاهده کردید، سریعا به پزشک مراجعه کرده تا درمان شما هرچه زودتر آغاز شود و این بیماری پیشروی نکند.