اسکارهای کلوئیدی و هایپرتروفیک، نوعی پاسخ التیامی تشدید یافته هستند که درمان آنها برای پزشکان بسیار چالش برانگیز است. بیمارانِ در معرض خطر ایجاد کلوئید معمولا کمتر از 30 سال سن دارند و معمولا پوست آنها تیره است. پوست روی جناغ، شانهها و بازوها، نرمه گوش و گونهها، بیش از سایر نواحی بدن، مستعد ایجاد اسکار کلوئید و اسکار هایپرتروفیک هستند.
اسکار هایپرتروفیک (برجسته) چیست؟
اسکارهای هایپرتروفیک معمولا تا 18 الی 24 ماه بعد از تشکیل، در حالت پویا قرار دارند و از ترشح زیاد پروتئینی به نام کلاژن ایجاد میشوند که هدف آن بازسازی و ترمیم بافت تخریب شده است. معمولا در مرحله آخر احیا پوست، ترشح کلاژن کاهش مییابد و مقدار زیادی از آن تجزیه میشود. اما گاهی اوقات ترشح بیش از حد و پیوسته کلاژن در ناحیه زخم باعث ایجاد اسکار هایپرتروفیک میشود.
اسکارهای هایپرتروفیک ممکن است در تمامی نقاط بدن و در همه سنین ایجاد شوند.
تا قبل از 18 ماه، جراحی برای ترمیم بر این اسکارها انجام نمیشود اما بعد از آن در صورت از بین رفتن فشار خارجی و قرمز نبودن اسکار، میتوان برای برداشتن قسمت برجسته پوست، اقدام به جراحی کرد.
تشخیص اسکارهای هایپرتروفیک
اسکارهای هایپرتروفیک برجسته هستند و در لایه بالایی پوست به وجود میآیند (حدودا 4 میلیمتر از سطح پوست بالاتر میآیند)
آنها معمولا به رنگهای قرمز یا صورتی دیده میشوند. بافت زخمهای هایپرتروفیک سخت و محکم است و بزرگترین نشانه آنها این است که دقیقا در بین مرز ناحیه زخم اولیه رشد میکنند و به بقیه پوست سرایت نمیکنند.
چند تکنیک فیزیوتراپی برای کمک به درمان اسکار هایپرتروفیک
- ماساژ ناحیه آسیبدیده برای افزایش انعطافپذیری و الاستیسیتی، کاهش درد و خارش و …
- کشش فیزیکی برای افزایش دامنه حرکتی
- اعمال فشار به منظور هدفمند کردن تولید کلاژن
- کاهش دمای ناحیه اسکار برای کاهش جریان خون و تولید کلاژن
- طب فشاری به منظور کاهش ضخامت اسکار، درد و خارش
درمان اسکار هایپرتروفیک
به طور کلی درمان زخم های هایپرتروفیک به مراتب راحتتر از درمان کلوئید است؛ زیرا اندازه آنها به مرور کاهش مییابند، بنابراین تمرکز درمان بر تسریع و کمک به روند بهبودی طبیعی پوست است.
استفاده از نوار سیلیکونی اِسکار-اِف ایکس و ژل سیلیکونی رژواسیل متداولترین روش درمان این نوع اسکارها هستند. سیلیکون با کاهش تکثیر بیرویه کلاژن و تامین آب و رطوبت از دست داده شده باعث نرم شدن و مسطح شدن بافت پوست میشود.
راه دیگر درمان این نوع زخم پانسمان فشاری نام دارد و به این صورت است که ناحیه زخم را برای مدت زیادی با بانداژ یا پانسمان محکم میبندند که نهایتا بعد از حدود 6 ماه باعث نرم شدن و مسطح شدن بافت پوست میشود.
اسکار کلوئیدی (گوشت اضافه) چیست؟
مانند اسکارهای هایپرتروفیک، اسکارهای کلوئیدی نیز از ترشح بیش از حد کلاژن در ناحیه زخم شکل می گیرند. هرچند که ساختار بافت آن با زخمهای هایپرتروفیک متفاوت است. بافت زخمهای هایپرتروفیک سفت، سخت و سازمان یافته است ولی بافت زخمهای کلوئیدی ضخیم و بی نظم میباشد.
اسکارهای کلوئیدی معمولا در پوست، بافت نرم ایجاد میکنند. همچنین شانس ایجاد زخم کلوئیدی در کسانی که رنگ پوست تیرهای دارند، بیشتر است.
عواملی که می تواند احتمال ایجاد زخمهای کلوئیدی را افزایش دهند:
- ژنتیک (وجود کلوئید در بدن خویشاوندان نزدیک)
- سن (افراد بین 10 الی 30 سال، بیشتر در معرض کلوئید هستند)
- نواحی مختلف بدن (مناطقی از بدن که پوست سفتی دارد مثل کمر، شانه و سینه )
- نوع آسیب (بافت پوست ممکن است با جراحی یا سوختگی دچار اسکار کلوئیدی شود)
تشخیص اسکار کلوئیدی
اسکار کلوئیدی به صورت دایرهای و حبابی معمولا بیش از 4 میلیمتر در بالاترین لایه پوست پدید میآیند و ممکن است به رنگهای مختلفی از صورتی تا بنفش تیره دیده شوند. سطح آنها براق بوده و بزرگ ترین نشانه آنها این است که بر خلاف اسکار هایپرتروفیک، خارج از محدوده زخم اصلی گسترش مییابد و بافت پوست سالم مجاور زخم را تحت تاثیر قرار میدهد. شما ممکن است اسکار کلوئیدی را در مجاورت زخم، جایی که بافت پوست در مرحله اول سالم بوده، پیدا کنید.
جلوگیری از ایجاد کلوئید
بهترین راهکار برای جلوگیری از ایجاد کلوئید این است که سعی کنید از آسیبهای پوستی تا جای ممکن پیشگیری کنید. اما اگر ناحیهای از پوست شما دچار آسیب شد، برای کنترل هرچه بهتر کلوئید، میتوانید از داروهای ترمیمکننده پوست که حاوی عصاره آناناس هستند استفاده کنید. کرمهای ترمیمکننده می توانند کمک زیادی به جلوگیری از تشکیل کلوئید بر پوست شما کنند. سعی کنید در معرض آفتاب قرار نگیرید تا اسکار شما تغییر رنگ ندهد. همچنین میتوانید از کرم ضد آفتاب برای جلوگیری از این امر استفاده کنید.
درمان کلوئید
اسکار کلوئیدی بر خلاف اسکار هایپرتروفیک گسترش مییابد و بافت های سالم مجاور اسکار را تحت تاثیر قرار میدهند. به همین دلیل درمان این نوع زخمها از درمان اسکار هایپرتروفیک پیچیدهتر است.
هرچند که انجام عمل تزریق کورتیکو استروئید بسیار موثر واقع میشود، این عمل باعث میشود که کلاژن انباشته شده متلاشی شده و ترشح بی رویه آن در ناحیه زخم کند شود که در نتیجه انتشار بافت ناخواسته متوقف، و بعد از گذر زمان سطح اسکار به وجود آمده صاف میشود.
همانند اسکارهای هایپرتروفیک، سیلیکون درمانی برای کم کردن و نهایتا از بین بردن اسکارهای کلوئیدی کاملا موثر است.
به طور کلی از بین بردن آثار زخمهای قدیمی به نوع اسکار بستگی دارد. هرچند که اسکارهای هایپرتروفیک و اسکارهای کلوئیدی تفاوت هایی دارند اما درمان آنها بسیار شبیه به هم بوده و تفاوت آنها فقط در طول دوره درمان است.
- این نکته را در نظر داشته باشید که تشخیص و کسب اطلاعات لازم درباره اسکار، قدم اول مقابله و درمان جای زخم است.
- متخصصین و مشاورین مجرب کمپانی اسکارهیل به شما در تشخیص اسکار کمک می کنند و تا مرحله آخر درمان در کنار شما هستند.
- شما می توانید با پشتیبان آنلاین سایت تماس برقرار کنید و با ارسال عکس اسکار خود مشاوره رایگان و تخصصی دریافت کنید.
برای خرید نوار سیلیکونی اسکار-اف-ایکس اینجا کلیک کنید.
برای خرید ژل سیلیکونی رژواسیل اینجا کلیک کنید.
من میخواهم ازین روش درمان استفاده کنم بیبینم که فایده داره یانه چه قسم دریافت کنم و از داکتر شما از نزدیک مشوره بیگیرم فعلا ایران آمدم از افغانستان برای درمانم
سلام دوست عزیز
لطفا عکس اسکار خود را در واتس اپ برای مشاورین ما ارسال کنید.
09017702756